2012.02.13.
11:33

Írta: Büdi

Orbitális pályán Giró-Szász András

 A Masat-1 elnevezésű első magyar műhold nem arról híres, hogy kicsit piszkos, maszatos, hanem arról, hogy egészen más felépítésű, mint eddig bármelyik pályatársa. Mivel ezen van egy külön vendégkabin is. Tehát utasa is lehet az űreszköznek.

De még mielőtt tisztáznánk, hogy miért van szükség utasra, értelmeznünk kell, mi is az a műhold.

A Hihipédia* szerint műholdnak tekinthető minden olyan tárgy, amely az eredeti hold fizikai jellemzőivel rendelkezik, de alapanyaga főként polivinilklorid, azaz PVC. Legismertebbek a Kínában gyártott hold-termékek, melyeket a magyar köznép tévesen csak nájlon-holdnak nevez. (A nájlon nem PVC-termék.)
Sokan gondolják tévesen, hogy a félhold nem más, mint a nájlonhold kétfelé osztása. Valójában a félhold a Hold osztódása során jön létre, ilyenkor általában a boldogabbik felét látják nyugaton, és a másikat látjuk nálunk mi keleten. A holdfogyatkozás az, amikor a kínai boltban átmenetileg elfogyott a műhold.

A Maszat tehát tud vendéget fogadni, azaz valaki együtt utazhat vele a világűrbe. Mivel magyar gyártmány, van egy kis hibája: nincs rajta oxigén, élelmiszer és más ellátmány. Így aki beszáll, azon a halál hamar kaszál. (A költségvetés ugyanis zárolta az erre szánt kiadásokat egy bizonyos vidéki focipálya építése miatt.)

Így az eredeti tervek szerint kiírt utazási pályázatát minden érintett gyorsan visszavonta. Találni kellett tehát valakit, aki az űrben is képviselheti hazánkat, és nem kár érte.

Elsőként Gyurcsány került szóba, de a tervezők jelezték, hogy ez a kapszula nem elég nagy, Feri nem fér bele. Így persze többen is kiestek. Csurka volt a következő jelölt, de ő azóta már úgyis úton van. Schmitt sem mehetett a bizottsági vizsgálat befejezése előtt. Orbán méretei megfeleltek, de ő nem akart menni (még). 

Végül űrtartalmi és fontossági szempontok szerint megszületett a döntés Egerben: 

Utazzon Giró-Szász András. 

Jó a mérete (nem intim kérdés, testméret), és mivel tudós ember, a marslakókkal is el tudja fogadtatni, hogy miért jó az új alkotmány.

Ők most látják először, mindenkinek jár egy esély.

 Büdi

*Védett kifejezés

Szólj hozzá!

Címkék: andrás giró szász maszat 1

A bejegyzés trackback címe:

https://budoszokni.blog.hu/api/trackback/id/tr884100874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása